שיקום עינות קישיון ונחל קוסמת (כולל קטע נחל תבור)

שיקום נחל תבור

רקע כללי לפרוייקט

נחל תבור, מהגדולים בנחלי הגליל התחתון, זורם מזרחה מן השיפולים המזרחיים של הרי נצרת ונוף הגליל אל נהר הירדן הדרומי שבמזרח ישראל. אורכו כ – 33 ק"מ ואגן ההיקוות שלו משתרע על פני כ – 208 קמ"ר.  נחל תבור נחלק לשניים- במעלה הוא נחל שטפוני ומכביש 65 ומזרחה זורם ומתפקד בתור נחל איתן.  אגן ההיקוות מאופיין בשטחים פתוחים וחקלאיים רבים עם מיעוט ישובים וכבישים. הישובים מרוכזים במעלה האגן (הרי נצרת) ובמורד האגן באזור המפגש עם נהר הירדן.

סביבת הנחל היום סובלת ממפגעים רבים כגון זיהומי מים וקרקע מאזורי התעשייה, משטחי חקלאות וממכוני טיהור שפכים, השחתה (ונדליזם),פסולת שמושלכת בערוצי נחלים ושכונות חדשות שנבנות ללא התחשבות בסביבה תוך הסטת תוואי הנחל.  רשות ניקוז ונחלים ירדן דרומי הכינה תשתית לתוכנית אגנית רחבה לשיקום נחל תבור בשם "שותפות אגנית בין הר לנהר"  . התוכנית נועדה לקדם שיפור במצב הנחל וליצור תשתית לטיולים, חיבור הקהילות והישובים אל המרחב הפתוח, להזמין יזמים ומשקיעים ולתמוך בחקלאות המקומית. אחד החלקים בתוכנית זו יוצא אל הפועל והוא פרויקט הדגמה עיינות קישיון.

עיינות קישיון הוא מעיין זורם, ששוחרר על ידי שבירה של צינור האיחוז אבל לא שוקם מעולם והיום מוגדר מפגע בטיחותי ותחזוקתי על ידי הרשויות. הנביעה נמצאת במפגש הנחלים נחל עין דור ונחל הקוסמת. המים זורמים בנחל עין דור עד החיבור לנחל תבור יחד עם זרימות המגיעות מנגר עילי ומנביעות אחרות. פרויקט שיקום עינות קישיון עוסק בבניית מתודולוגיה ישראלית לשיקום של מעיין וקטעי הנחלים הניזונים ממנו. מרחב הפרויקט, שהוגדר מאגן המעיין וכ-2.1 ק"מ במורד הנחל לכיוון שמורת הטבע נחל תבור, גובל בשדות חקלאיים וגבולות שיפוט צמודים של 6 רשויות מוניציפליות: עמק יזרעאל, הגליל התחתון, בוסתן אל מארג', דבורייה, שיבלי אום אל גאנם וכפר תבור.

היום אין מתודה סדורה לשחרור מעיין לטבע ושיקומו תוך התמודדות עם מגוון ההיבטים הנדרשים: צרכי משק המים, צרכי החקלאות, שיקום אקולוגי, קידום תיירות נופש ופנאי והסדרים בין הרשויות השונות על ניהול, תחזוקת המרחב המתחים המובנים בין היבטים אלו. פרויקט ההדגמה בנחל תבור נבחר בכדי לקדם חשיבה משותפת של השותפים במרחב סביב שאלות חקר, תצפיות וביצוע לשחרור מעיין לטבע, תוך התייחסות לכלל הגורמים באגן, באופן שיאפשר למידה להרחבת היישום במקומות נוספים.

רשות ניקוז ונחלים ירדן דרומי מובילה את התוכנית בגישה לפיה כל פיתוח בשטח הפתוח ובנחלים צריך לקחת בחשבון את התחזוקה העתידית, ובדרך של שותפויות אגניות המנהלות יחד את המרחב.

אזור גיאוגרפי

מעלה נחל תבור באגן היקוות ירדן דרומי.

הפרויקט מתייחס לשיקום של עיינות קישיון שנמצאים במורדות נחל הקוסמת המתנקז אל נחל תבור ( כ 1.5- קילומטר דרומית להר תבור ומערבית לעין דור), וקטע נחל תבור באורך 2.1 קילומטר הכולל את חיבור נחל עין דור ונחל הקוסמת עם עיינות קישיון, וחיבורם לנחל תבור במקטע שבמעלה שמורת הטבע.

שותפים בפרוייקט

רשות ניקוז ונחלים ירדן דרומי, קרן קיימת לישראל, מועצה אזורית עמק יזרעאל, רשות הטבע והגנים, משרד החקלאות, המשרד להגנת הסביבה

שטח הפרוייקט

קטע נחל באורך של כ- 2.1 ק"מ מדרום לכביש 65 באזור קיבוץ עין דור, הכולל את חיבור נחל עין דור, נחל הקוסמת עם עיינות קישיון, וחיבורם לנחל תבור במקטע שבמעלה שמורת הטבע.

מועד תחילת הפרויקט

2022

מועד צפוי לסיום הפרויקט

2025

נושא ההדגמה ומטרות הפרויקט

שיקום מעיין בראייה אגנית אינטגרטיבית

הפרויקט מדגים כיצד לערוך שיקום של מעיין וראש נביעה בראייה אגנית משלבת (שיקום הידרולוגי ואקולוגי) בדגש על שותפות אגנית ושיתוף פעולה עם הקהילה. מטרותיו הן:

  • שחרור מלא של ספיקות עיינות קישיון לטבע בהסכמה מלאה של כלל השותפים
  • יצירת קישוריות הידרולוגית, השבת הזרימה לנחל ושיקום בית הגידול תוך התנסות בפתרונות מבוססי טבע חדשניים
  • פיתוח מתודולוגיה ומדריך אופרטיבי לתהליך שחרור מעיין לטבע ולתהליך שיקום הידרולוגי ואקולוגי של ראש נביעה ומקטע נחל איתן
  • חיזוק קישוריות בין מספר אתרים בסביבת התוכנית – קישור מערך שבילים בין עין דור ,עינות קשיון,פארק מחצבת דבוריה ושבילי נחל תבור
  • הרחקת בקר מהנחל -הרחקת רעיית עדרים מהנחל ובניית שקתות תוך שיתוף פעולה עם גופי ניהול השטח ומגדלי בעלי החיים
  • אפיון המתחים הכלולים בפיתוח מערך קליטת קהל ותכנון שימנע עומס מטיילים בנקודה אחת
  • חיבור לקבוצות עניין מגוונות שחיות במרחב ורואות בו חלק מהזהות המקומית, כדי לסייע להן לקיים בו פעילות מתמשכת
  • בניית כלים והנחיות ליצירת חיבורים לעסקים מקומיים ולתחזוקה בת קיימא

העקרונות המובילים את התכנון הם:

  1. איזון בין קליטת קהל לשיקום אקולוגי
  2. תכנון הפיתוח בהתאם לשטח וליכולת הקהילות לתחזק
  3. שותפות בין ארגונית מנהלת ולומדת תמידית

לצפייה בהרצאה המלאה על יעדי הפרויקט " שיקום מעיינות בראייה אגנית במרחב נחל תבור"

סוגיות מרכזיות, אתגרים והזדמנויות

  • משטר הזרימה: האיחוז של מי המעיין בצינור משפיע על שפיעת המעיינות וההידרופיריודה של בית הגידול בראש הנביעה של המעיין. חקלאים מקומיים נסמכים על איכות מי השטפונות ומי המעיין כפתרון למי השקייה לחקלאות עקב איכות מי קולחין ירודה ופגיעה במבנה הקרקע.
  • איכות המים בנחל:המים הזורמים בנחלים במעלה המעיין כזרימת בסיס בחורף מושפעים מנגר מועשר באגרוכימיכלים משדות חקלאיים, השפעתם על מי המעיין נמצאת בבחינה. בנחל תבור השטפוני יש תרומות זיהום של קולחים וגלישות ביוב בעלות ריכוזים גבוהים במיוחד של חנקן אמונקיאלי וזרחן מהמעלה אשר בסופו של דבר משפיעים גם על שמורת הטבע במורד.
  • סחף קרקע: האגן מאופיין בגידולי שדה בשטח פתוח עם מחזור גידולים משתנה. בשילוב עם ממשק העיבוד האינטנסיבי ברובו, אשר מאופיין בסחף קרקע המתנקז לנחל. אמנם בשנים האחרונות החקלאות עוברת שינוי בגישה לממשק משמר קרקע בתמיכה משרד החקלאות, אך סחף קרקע ואגרוכימיכלים עדיין נמצאים במי הנחל במידה גבוהה מהרצוי.
    צומח בסביבת הנחל: אזור המעיין מאופיין בצמחייה הנפוצה תחת מרעה אינטנסיבי, וצומח גדות טבעי לא מצליח להתבסס. במעלה המעיין הנחלים מאופיינים בצמחייה המשגשגת בסביבה עשירה בנוטריאנטים אשר מצריכה תחזוקה אינטנסיבית וריסוסים למניעת הצפות, ובמורד נחל תבור הצמחייה מאופיינת בעצי אקליפטוס בוגרים אשר פוגעים בבית הגידול ובגדות הנחלים.
  • צורך בממשק ניהול משותף בין הרשויות השונות: פעילות רעייה עונתית הפוגעת במבנה הגדות ובצמחיית בית הגידול הלח, ניהול וטיפול בהשלכת פסולת של מטיילים, תנועה לא מוסדרת וכניסת רכבי שטח לנחל מייצרת פגיעה באיכות המים, ובבתי הגידול בסביבת הנחל.

פעולות שהושלמו

  1. שיקום פיסי: זריעת גידולי שירות בשטח החקלאי הצמוד לנחל עין דור במעלה אגן ההיקוות, הקמת חסימות לרכבי שטח.
  2. פעילות ניטור: סקרי מצב קיים (אקולוגיה והידרולוגיה).
  3. מיפוי גיאוגרפי קהילתי: תהליך שיתוף ציבור מעמיק עם קהילות מרחב האגן לזיהוי צרכים ואתרים וגיוס הקהילה המקומית למיפוי המצב הקיים.
  4. סקר מצב קיים: דו"ח הידרולוגי (גיאוטבע), דו"ח אקולוגיה (נאווה סבר ומכון דש"א)

פעולות המתוכננות לשנת 2023

  • ניטור קהילתי בליווי מכללת אורנים ואוניברסיטת חיפה.
  • תכנון מרחב הנחל והמעיין בהליך משותף עם צוות תכנון של השותפות האגנית של מרחב נחל תבור
  • בניית תוכנית ניטור ארוכת טווח

5 / 1
מופע המים במעין
עיינות קישיון
עינות קישיון
פעילות קהילתית בנחל
פעילות קהילתית נחל תבור
פעילות קהילתית בנחל
שיקום עינות קישיון ונחל קוסמת
תצלום אויר של עיינות קישיון
מפת התמצאות

5 / 1
מופע המים במעין
עיינות קישיון
עינות קישיון
פעילות קהילתית בנחל
פעילות קהילתית נחל תבור
פעילות קהילתית בנחל
שיקום עינות קישיון ונחל קוסמת
תצלום אויר של עיינות קישיון
מפת התמצאות

פרויקטים נוספים:

  • שיקום נחל עין זהב

    פרויקט שיקום נחל עין זהב

    שיקום נחל כמנוף להתחדשות עירונית לקריאה
  • מעלה נחל נהלל מרחפן

    פרויקט שיקום נחל נהלל

    שיקום אקו- הידרולוגי של קטע נחל במרחב חקלאי לקריאה
  • פרויקט שיקום הדיפלה

    פרויקט שיקום הדיפלה

    פרויקט שיקום בתי גידול לחים במפגש נחל ים  לקריאה